memorY 2008

Saturday, June 13, 2009

BI syarat wajib lulus SPM ????

Assalamualaikum ak tertarik dengan isu pendidikan untuk dibicarakan. Selepas pPSmi, kini timbul isu baru iaitu cadangan menjadikan Bi sebagai syarat wajib Lulus SPM. wajarkah cadangan kerajaan ni???

Bagi ak, cadangan ini amatlah tidak wajar sama sekali. cadangan ini seolah-olah menikam bangsa kita sendiri. kita sedia maklum bahawa penguasaan bahasa ini amatlah lemah di kalangan pelajar-pelajar di kawasan luar bandar, kampung2 dn pedalaman. Adilkah cadangan sedemikian bagi pelajar2 ini?

Aku tidak bersetuju dengan cadangan ini berdasarkan beberapa sebab :

1. kemudahan pembelajaran tidak sama di antara kawasan bandar dan luar bandar
2. Penguasaan guru juga masih belum mantap.
3. Bahasa Melayu masih belum dikuasai sepenuhnya oleh pelajar.

beberapa perkara yg timbul dibenak fikiran aku:

1. Penguasaan bahasa kebangsaan masih belum mantap jadi alangkah bagusnya jika kerajaan meningkatkan penguasaan bahasa kebangsaan ini.

2. kerajaan memperkenalkan 1 Malaysia tetapi mengapa tidak memperkasakan 1 bahasa yang boleh menyatukan bangsa iaitu bahasa kebangsaan.

3. Jika perkara ini terlaksana, kita akan dapat lihat fenomena sama akan berlaku seperti PPSMI di mana gred pemarkahan akan turun bagi memastikan agenda kerajaan ini terlaksana.

4. Penting sangat ke bi ni??nape org2 dlu xde pn isu ni tapi bile besar dapat menguasai bahasa Inggeris dan membangunkan negara. Mungkin cadangan ni lahir daripada INSAN yang dapat pendidikan di luar negara dan mahu kita mengikut budaya BARAT daripada aspek pendidikan hinggalah budaya hidup seterusnya melupakan AGAMA kita...xtaw la guane.

ak sebagai bakal guru yang mana minor ak Bi menentang sekeras-kerasnya cadangan kerajaan ini bagi melihat anak bangsa kita terus mencapai kegemilangan. Jom Pakat tolok cadangan ni....debishhhh

18 comments:

sha filan said...

huhuhu
sokong2!
x tau sebenanrnye kerajaan nih bg idea g2 utk ape..
so sbb nok sgt lulus bi tuh..kekgi bm pun terabai jgk..

Bakal guru said...

yup...pah2 mula r lahir student yg xdop kualiti hasil drpd gred markah yg rendah

:: CikGu :: said...

Betol2!
sm cam ppsmi. cikgu2 math n sc pn sengsara, bdk2 apatah lagi... Pasni cikgu bi plak kna struggle, nk capai target krajaan.Yg jd mangsa stdent la.

Bakal guru said...

stuju sgt ngn CIKGu...klu nk laksanakn cadangan 2, pastikan guru2 berwibawa n sediakan infrastruktur yg lengkap

rhapsody LiN said...

hurm..sorry but aku kurng stuju kot..
opinion never wrong. tp cuba fikirkan the other side of penggunaan english dlm systm pmbelajaran. sometimes kita kena buat anjakkan paradikma untuk maju.

pendapat aku bi tu just on paper. aku yg ambk tesl nie pon reti je ckp bm.
ngee~
:)

sha filan said...

sebab bi tue just on paper a kite xnak...
at least biar bleh aplikasi betul2 dalam kehidupan...
dari gaye yg di buat..mcm tutap sebelah mate n buat keputusan dengan melihat dengan sblah mate lagi...
sepatutnye selesai kan dlu isu ppmsi kemudian bru wujudkan isu lulus bhse inggeris nie...
mmg xkan hilang bm even blaja bi..tp bagaimane nasib student luar bandar yg sangat lemah dengan bi...?
jgn kate nak ckp bi...setengah tue perkataan 'beautiful' pun x tau makne ape..huhuhu..
opinion never wrong

zizOu21 said...

kalau dah pembangkang tu, pembangkang jugaklah cara beri idea, cara berfikir dan semua2 lah cara pembangkang.. :)

Bakal guru said...

to zizou....pembangkang???xpatut timbul isu pembangkang atau kerajaan. skrg ni cadangan kerajaan tidak relevan dengan keupayaan dan infrastuktur dan kemudahan yang kerajaan sediakan kepada pelajar...yes, infrastruktur untuk pelajar di bandar amat cukup..how about in rural area???it's enough????

Bakal guru said...

to rhapsody lin...meme btol,awk ambk tesl n still bleh ckp bm...klu saudari masih ingt, kes syarifah amani yg menimbulkan kemarahan org ramai????nk lahir generasi mcm 2 ke??think about it.perkasakan bahasa malaysia

rhapsody LiN said...

aduss..ku d ambush bertubi2.
ehehe~
:p

urm..actually sy bercakap based on my opinion. sy di phak yg belajar sepenuhnya guna pengunaan bi im my study. then sy rasa rugi sangat kenapa lah sy tak penah nk practic kan eng masa kecik2 dlu.

yang pasal lulus bi sahaja tu sy kureng stuju dgn usul kerajaan.macam political bias. kalau lulus je diorang ade kuasa untuk merendahkan gred and show to us yg usul diorang nie berjaya. this will end up with student yg xde quality.

SEBAB?? senang sangat nk lulus kalau kerajaan low down kan grade.

plus,jgn tertipu yg student pedalaman kureng bijak dlm bi. kadang2 bi diorang lg superb dri bdk bandar. ape2 brgntung ngn guru and the student itself..

sedangkan parents yg x pernah sekolah boleh hantar anak g U inikan pulak penggunaan bahasa je.

nie just pendapat ku yang serba kekurangan..
dont sue me
:)

WaNnY said...

hmm..that's it. kadang2 pon pening gak memikirkan kehendak kerajaan.

if talking bout bi is compulsory to pass spm, sebenanye, parak jugak. hearing about these and those things, looking here and there. banyak yang tak stuju, tapi there are also a long list for those who agree.

ape2 pun, as a teacher, kite kena ikot ape yg kerajaan nak, ye lah, like, we cant say too much, bangkang sane sini kan...

even we have kebebasan bersuara, but we cant talk sensitive issues about them or we'll end up experiencing ISA then. ;P

anyhow, i just agree with the ppsmi thing. hope this one issue can be done quicker.

Bakal guru said...

to rhapsody lin, bkn nk serang bertubi2..hehehe...cuma bahaskan isu je.hehehe....statement br ni, ak agak stuju la..ak cume xstuju bile diwajibkan lulus bi n ak tau la kpntingn die bile kite besr n skrg ak sndri alami masalah penguasaan bi even kne ambk subjek bi setiap sem

Bakal guru said...

to wanny, skrg ni kite bkn nk ckp isu sensitif but krajaan sndri yg minta pandangan kita sbg rakyat sblum cadangan ni dipanjangkan...hehehe

Bakal guru said...

to wanny, skrg ni kite bkn nk ckp isu sensitif but krajaan sndri yg minta pandangan kita sbg rakyat sblum cadangan ni dipanjangkan...hehehe

Anonymous said...

jgn tgk pd kesan jgke mse pndek. ppsmi bru brpe thn. cube pndg ke hdpn. tgk ksn jgke mse pjg. kite blaja mktb je, mmg xnpk kpntingan bi, kalo bdk u lain? bdk engine? bdk archi? lagi satu, nk mmbngunkn negara, hruslah ikut arus kmodenan terkini. bi itu penting. skdr pndgn aku~

Bakal guru said...

kpd insan bernama, memang kite xnmpk kepentingn tp kite ade kwn...ak ade kwn,nama die syafiq..dlm sejarah hidup die,die xpnah dpt A pn bg subjek Bi. upsr 4A,PMR 8A..spatutnya 9A dan SPM 10A spatutunye 12A...die xpndai Bi TAPI bile die melangkah ke Pusat matrikulasi die dpt 4.0 dan bile masuk UTM skudai kursus Mekatronik hingga skarng pointer die 3.95....Mekatronik ni blaja dlm bahase melayu ke sapa die bleh skor???UTM ni ajar dlm BM ke sapa student yg xpernah dpt A sblum ni boleh skor pointer....bukan BI xpenting tp kita akan matang bahasa ini mengikut pertambahan masa...ampun maaf andai tersalah tutur bicara....cerita ini benar dan boleh tanya jika kwn2 anda berada di matrikulasi kedah 2006/2007 dan di UTM skudai...

:: CiKgU :: said...

cikgu kurang stuju BI syrat wajib llus SPM. klu krajaan rendahkn gred BI pn cikgu xstuju. Pljar xkn tau thap sbenar diorg. Spatutnya mereka tak lyak lulus, tp sbb gred rendah, diorg lulus. pastu mula la x sedar diri, anggap diri dah pndai sbb lulus n xnk usaha bljr BI dh.

psl ppsmi pn cikgu kurang stuju. cikgu sebagai cikgu ppsmi, cikgu leh rasa tekanan pljr. bila cikgu ajr dlm english, diorg sume diam sbb xtau cikgu ckp pe. tp bila explain in malay, br diorg cakap " ooooo camtu...". cmne diorg nk bc buku yg sume explain dlm eng? xke mnyushkan diorg?

Bakal guru said...

yup...mcm 2 la cikgu..sy pn bkal jd mcm cikgu n sy sendiri ade poblem bile lect bg soklan dlm bi...kne tnye kwn kehendak soklan,br dpt selesaikan..kita tau cara nk jwb tp xtaw kehendak soalan